Tábor 2010

16.08.2010 14:20

Staré řecké báje a pověsti

 

Pondělí 12.7.

Tak jsme se konečně po roce dočkali a v 9 ráno jsme mohli slavnostně vyrazit od klubovny na náš dlouho očekávaný tábor. Když jsme se přesunuli na Lhoty, měli jsme prostor zatlouct si rohože a vůbec zvelebit si své okolí.

Později večer, když už jsme skoro spali, si pro nás přišla podivná postava v hábitu s okurkou v ruce a vyzvala nás, abychom ji následovali. Vyšli jsme nad tábor a tam jsme se z krásného stínového divadla dozvěděli, že Diem stvořená žena Pandora vypustila na svět mnoho špatných vlastností, které máme za úkol zavřít zpět do její skříňky. Byli jsme z toho tak rozčarovaní, že jsme raději šli spát.

 

Úterý 13.7.

Den boha Dia – vládce bohů

Heslo dne: Zakázané ovoce chutná dvojnásob, ale rychleji se kazí.

Dnes dopoledne jsme se rozdělili do tří skupin a soutěžili. Nejdřív jsme všichni se svázanýma nohama k sobě měli ujít určitou trasu. Pak jsme měli pokračovat po novinách až k ohništi a odtud odnést tenisák přivázaný k provázku k bazénku a odtud se přesunout k hangáru.

Odpoledne za námi přišla Pallas Athéna, rozdělila nás na Trojany a Řeky a my uspořádali velkolepou bitvu. Tím jsme dokázali, že nejsme zbabělí. Také jsme ode dneška měli možnost každý večer chodit do věštírny, kterou vedla věštkyně Pythie.

 

Středa 14.7.

Den bohyně Artemis – bohyně lovu, ochránkyně lesů a divoké zvěře

Heslo dne: Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

Dnes jsme překonávali velmi zákeřnou vlastnost, a to hloupost. Nebyl to lehký úkol, protože hlouposti je na světě víc než dost. V lese jsme měli opisovat různá moudra a citáty řeckých myslitelů a filozofů, ovšem byla psána řeckým písmem, pro nás nečitelným. Proto jsme ho museli rozluštit a byli jsme zase o něco chytřejší. Bohužel po celý zbytek tábora jsme občas nějaké závany hlouposti ještě cítili. Večer měli skauti a skautky před sebou velmi náročný úkol a to získat Zlaté rouno, pronést ho přes území Argonautů a  překonat vlastní strach.

 

Čtvrtek 15.7.

Den boha Apollóna – boha slunce

Heslo dne: Tvoření je všechno, co děláš, hlavně něco dělej.

Dnes jsme měli za úkol namalovat boha Apollóna, napsat ódu na Dia, nacvičit libovolnou píseň a sehrát scénku scénku na téma Běžný den bohů na Olympu. Všechny scénky, písně, básně a obrázky se všem moc povedly.

 

Pátek 16.7.

Den bohyně Tyché – bohyně šťastné náhody

Heslo dne: Nečekej nic, ale buď připraven na vše.

Dnešní den všechny družiny vyrazili poznat kraje v okolí svého řeckého města.

 

Sobota 17.7.

Den bohyně Hygiei – bohyně lékařství

Heslo dne: Kde tuční pupky, hubnou hodnoty.

Dnešek byl koupací den. Také jsme se připravovali na mši a na návštěvu rodičů. Vzhledem k tomu, že odpoledne začalo pršet, moc jich nedorazilo a mše i táborák se přesunuli do hangáru.

 

Neděle 18.7.

Den boha Dionýsa – boha vína a nespoutaného veselí

Heslo dne: Udělej si každý den čas na nějakou hloupost.

Dnes jsme zjistili, že naše město bylo lehce vyplaveno, ale my, jako stateční Řekové, jsme to všechno zvládli. Bohužel po celý den nám Apollón nebyl nakloněn a pršelo jen se lilo, a proto se program pro rodiče musel zrušit. Ovšem všechno nebylo tak beznadějné, jak se zdálo. Staly se hned dvě významné věci. Večer už nám Apollón nakloněn byl, a také se naše městečko rozrostlo o další obyvatele.

 

Pondělí 19.7.

Den bohyně Athény – bohyně moudrosti

Heslo dne: Hlupák má před vzdělaným jednu velkou výhodu, je sám se sebou vždy spokojen.

Dnes jsme se seznamovali s novými členy našeho města, hráli jsme spoustu her a také jsme si malovali naše sádrové masky, které jsme už předtím dělali. Odpoledne skauti a skautky měli za úkol Prométheovi na prst, který v podobě kůlu trčel ze země, navléci prsten (pneumatiku), aniž by se ho dotkli. Zvládli to, ale Hygiea musela prst ještě dlouho ošetřovat. Světlušky a vlčata museli (stejně jako bájný hrdina Hérákles) splnit 10 zákeřných úkolů.

 

Úterý 20.7.

Den bohyně Hekaté – bohyně noci

Heslo dne: Zavřeš – li dveře, zaženeš tmu, ale můžeš promeškat světlo.

Dnes jsme si zkusili, jak se cítil Sisyfos při své zbytečné práci, a proto jsme naplňovali vodou jámu v zemi, ovšem k dispozici jsme měli jen dva panáky.

Večer se světlušky a skautky proměnily ve sličné Euridiky, které Persefona odvadla do podsvětí a jejich zachránci Orfeové je měli podle smluvené písně najít a vysvobodit z podsvětí.

 

Středa 21.7.

Den bohyně Niké – bohyně vítězství

Heslo dne: Zvítězíš – li, neraduj se, protože jsi jen porazil slabší.

Dnes hned po snídani, nástupu a kontrole stanů jsme se shromáždili na louce nad tábořištěm, kde jsme měli za úkol překonat naši lenost. Tu jsme opravdu pokořili, protože jsme si na vlastní kůži zkusili, co to je běžet Marathónských 42,2 km. Běhali jsme zvlášť my pozemšťané a zvlášť božstvo z Olympu, takže jsme dohromady naběhali 84,4 km. Lenost neměla šanci.

 

Čtvrtek 22.7.

Den bohyně Afrodity – bohyně krásy a lásky

Heslo dne: Jestli není krásný každý, pak není krásný nikdo.

Dnešek byl ve znamení hrátek s vodou. Skauti a skautky se ohákli do plavek a šli hrát hru, kde měli naplnit kotlík vodou za pomoci nohou. Poté provedli u umývárek vodní bitvu a vydatně se vymáchali v bazénku.

Vzhledem k tomu, že tábor absolvoval přepad, museli vlčata a světlušky pod vedením přepadérům postavit Théby a překonat fádnost.

Odpoledne jsme měli hromadnou vodní bitvu, ve které nám ale bránily zbylé dvě sestry Gorgony tím, že na nás mrkaly a my jsme v tu ránu zcepeněly.

 

Pátek 23.7.

Den bohyně Iris – bohyně duhy

Heslo dne: Největší radost v životě je dokázat to, o čem lidé tvrdili, že to nedokážete.

Tábor dnes opět absolvoval přepad, tentokrát to byly Lamy a Sedmikrásky, které měly pifku na božstvo a takto se mu pomstilo.

Skauti a skautky museli vytvořit bludiště pro Minotaura a vlčata a světlušky jím musely projít.

Protože se na Řecko blížila zkáza, začali jsme bleskurychle balit a bourat naše město, abychom katastrofě ušetřili práci. Večer pak bylo slavnostní zakončení naší hry, rozdání ocenění a hostina. Pak už jsme se každý přestěhoval zpět do svého rodného města.

 

Božstvo

Zeus – Michal

Niké – Stáňa

Artemis, Pythie – Elinka

Apollón (Apoléna) – Ivča

Tyché – Anežka

Hygiea (Hygiena) – Maruška Ch.

Dionýsos, Iris – Monča

Pallas Athéna (Kompas Anténa) – Maruška B.

Hekaté – Janča

Afrodita – Liduška

Hermes – Anička

Orfeus – Vojta

Prométheus – Péťa B.

Pythie 2 – Petřík H.

—————

Zpět